Zařízení pro zásobování požární vodou 2

V první díle jsme se zabývali základními pravidly k zařízením pro zásobování požární vodou a konkrétně zařízeními vnitřními. Ty patří mezi nejznámější. Červené skříně umístěné většinou na chodbách objektů. Ale víte, že k zásobování požární vodou patří celá řada dalších ?

 


Tato zařízení slouží hlavně pro jednotky zasahujících hasičů. Například suchovod. Objekty s výškou nad 30 metrů jsou jimi vybaveny povinně. V každém podlaží mají možnost připojení požární hadice a voda se do nich vhání přímo z cisterny hasičů. Ta je napojena na suchovod přes armaturu na fasádě objektu. Suchovod najdeme také ve štěřínech požárních žebříků u velkých objektů (např. výrobní nebo skladové haly). Právě ve velkých objektech nebo technologiích může být i horizontální k dodávce vody do vzdálených míst. Používá se také tam, kde by běžné požární potrubí s vodou mohlo zamrznout.

Další zařízení jsou hlavně zdrojem vody pro hasičskou techniku. Na ulicích, obchodních center, v průmyslových areálech, si můžeme všimnout nadzemních hydrantů. Stejně jako u suchovodu, se k nim pomoci speciálních hadicových rychlospojek připojí cisterna nebo přímo požární hadice. Jsou různých typů, mají však jednotné spojky a musí mít také shodný klíč k otevření ventilu. Můžeme nalézt i „historické“ určené pro staré části měst nebo památkové objekty. Na rozdíl od viditelných nadzemních hydrantů existují i podzemní. Ty můžeme nalézt přímo ve vozovce, chodníku nebo trávníku. Je nutné odstranit krycí víčko a na podzemní armaturu nasadit další která, podobně jako nadzemní hydrant, poslouží k zásahu. Specialitou jsou podzemní hydranty výsuvné, které mají celou armaturu pod zemí a při použití je jednoduše vytáhneme ven.

Kopali jste se někdy na návsi ? Pokud ano, použili jste nejspíš požární nádrž. Ty však nejsou určené ke koupání, jako zdroj požární vody. Podobné nádrže nalezneme i v průmyslových areálech. Požární nádrže jsou také podzemní, s výstupem pro napojení hasičů, nebo nadzemní. Nadzemní můžete vidět třeba o OC TAMDA v Ústí n.L., vpravo vedle příjezdové komunikace. Nadzemní nádrže slouží převážně k zásobování stabilních hasicích zařízení uvnitř objektů. Jejich součástí jsou strojovny s nezávislým zdrojem elektrické energie. U všech nádrží je nutné kontrolovat například stav a množství vody, přístup k odběrním armaturám.

Speciálně pro plnění cisteren hasičů jsou určeny výtokové a plnící stojany. Ty se nacházejí v některých průmyslových areálech nebo přesně vytypovaných místech měst a obci. Jsou schopny dodávat rychle velké množství vody.

Zdrojem požární vody však může být i řeka, potok, rybník, bazén. I tento zdroj musí splňovat určité podmínky, například čistotu vody a vhodný přístup k jejímu čerpání. Také tyto zdroje, stejně jako všechny předchozí, musí procházet pravidelnou roční kontrolou provozuschopnosti. Jedná se o požárně bezpečnostní zařízení. Nezapomeňte je tedy správně označit.

TIP

Pokud v březnu vykoukne sluníčko, neváhejte a vyrazte na výlet. Kam ? Krásy Českého středohoří stojí za shlédnutí a když vyhládnete, zajeďte si na dobrý oběd. Třeba do Dvora Perlová voda. Leží kousek od Libochovic. Současní majitelé vybudovali z bývalého panského dvora z 13. století krásný areál. Kromě restaurace naleznete minipivovar, wellness i ubytování. Restaurace nabízí výborná jídla připravená z vlastních surovin vypěstovaných na statku. Budete-li mít štěstí na teplo, můžete posedět i venku. Dobrou chuť!