Požární úsek je narušen špatným utěsněním prostupů kabelů stropem

„Požární úsek (PÚ) je prostor ve stavebním objektu, oddělený od ostatních požárních úseků požárně dělícími konstrukcemi nebo požárně bezpečnostním zařízením. Menší stavby (například rodinné domy) mohou ve stanovených případech tvořit jen jediný požární úsek. Účelem dělení stavby do požárních úseků je zabránění šíření požáru.“ Tolik Wikipedie. Není to ale jen odborný výraz. Pojďme se říct, co pro nás znamená prakticky.

 


Požární úseky jsou definovány v Požárně bezpečnostním řešení (PBŘ), které je součástí stavební dokumentace objektu. Na základě norem požární bezpečnosti staveb jsou, mimo jiné, stanoveny požární odolnosti stavebních konstrukcí - stěn a stropů, které tvoří hranice požárního úseku. Je důležité je znát, vždyť brání šíření požáru. Je totiž nutné, aby skutečně bránily, a to je možné pouze tehdy, pokud nebudou porušeny. Například prostupy kabelů, trubek a dalších technologií. Každý takový prostup musí být utěsněn protipožární těsněním. Často se můžeme setkat s pojmem ucpávka. Toto utěsnění provedené speciálním materiálem a přesně určenou technologií, otvory ve stěně zajistí tak, aby nedošlo k průniku požáru do dalšího požárního úseku. Ve stěnách jsou umístěny také dveře a okna, ve stropech poklopy. Je nutné, aby i tyto části splňovaly potřebnou požární odolností.

Požární bezpečnost objektu nesmí být měněna a vždy musí být v souladu s PBŘ. Součástí kontrol a preventivních prohlídek musí být také kontrola požárních stěn a stropů včetně prostupů, dveří, oken a podobně. Na to se velmi často zapomíná. Jak se mění potřeby, jsou prováděny změny v elektroinstalaci, opravy a výměny zdravotně technické instalace apod.

Firmy, které tyto práce provádějí obvykle ani nevědí, že se nachází na hranicích požárních úseků a je třeba nějakých opatření. Navíc k provedení funkčního utěsnění je nutné mít odborné znalosti a použít schválenou technologii ucpávky – firma musí mít osvědčení je provádět. Dbejte na udržení hranic, které vám pomáhají chránit životy a majetek. A tím jsou právě požárně dělící konstrukce.

Stačí k tomu málo. Mít aktuální PBŘ, znát kde se tyto konstrukce nachází. Je také nutné vědět jaké je požadovaná požární odolnost. Při provádění prací vždy zkontrolujte, zda nejsou prováděny zásahy do těchto konstrukcí a když ano, dbejte na kompletní utěsnění prostupů.

Nezapomeňte, že při provádění stavebních úprav nebo změně činnosti a využití prostor je třeba nejdříve posoudit změny z pohledu požární bezpečnosti staveb a pokud to bude nutné nechat zpracovat PBŘ.